Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Dekantálás
Verzió: 6  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2021-01-27 09:45:36
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban alkalmazzák. Egyszerűen áttöltést jelent.


A dekantálás több területen alkalmazott folyamat. Többnyire a víztisztításban, szennyvízkezelésben és a borászatban alkalmazzák. Széles körben alkalmazott szétválasztási művelet.  Lényege, hogy ülepítés után a folyadék "tiszta" részét óvatosan leöntjük az ülepedett fázisról.


 

Ha ez így lenne, az egésznek semmi értelme nem lenne!

 

Helyesen: A dekantálás egy - a különféle (vegyi) laboratóriumokban - széles körben alkalmazott szétválasztási művelet.  Lényege, hogy ülepítés után a folyadék "tiszta" részét óvatosan leöntjük az ülepedett fázisról.

 

Régóta gondolkodom rajta, hogy miért éreznek egyesek késztetést arra, hogy másokat tanítsanak akkor is, amikor maguk sincsenek tisztába a dolgok mibenlétével. Talán nem tudják, hogy mit nem tudnak. Ez baj!

 

CsT (vegyész és tanár)

 

 

A bor dekantálásának nevezzük, mikor a palackból egy másik edénybe töltjük át a bort. Ehhez léteznek speciális [dekantáló üveg]ek. Eme eszközök úgy vannak kialakítva, hogy minél nagyobb mennyiségben kapjon oxigént a nedű, ezért széles alapúak, öblösek. 


 

A bor dekantálásának nevezzük, mikor a palackból egy másik edénybe töltjük át a bort. Ehhez léteznek speciális [dekantáló üveg]ek. Eme eszközök úgy vannak kialakítva, hogy minél nagyobb mennyiségben kapjon oxigént a nedű, ezért széles alapúak, öblösek. 


Ez a folyamat megtisztítja a bort a lerakódott üledéktől, ami az idősebb boroknál előfordulhat, illetve fontos szerepet tölt be a levegőztetésben is ami elősegíti az aromák erőteljesebbé tételét. Érezhetően "felüdül" a bor, illatosabbá, zamatosabbá válik.Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.