Már 540 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopedia elkötelezett a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztás mellett, ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Darabban lévő bor
Verzió: 2  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2009-08-13 09:01:41
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A nem teljesen tele töltött [hordó]ban tartott bort nevezzük darabban lévő bornak.

A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt [oxidáció] alakul ki, csökken az alkoholtartalom, mivel az [alkohol][aldehid]dé oxidálódik, a hártyaképző élesztők pedig bevonatot képeznek.


A hordóban 10-20% légteret hagynak, ami miatt [oxidáció] alakul ki, csökken az alkoholtartalom, mivel az [alkohol][aldehid]dé oxidálódik, a hártyaképző élesztők pedig bevonatot képeznek.


Főleg a [tokaji szamorodni] és a [spanyol cherry] boroknál alkalmazzák ezt az eljárást.

 

 

Több hátránya is van:

 

1. Előfordulhat, hogy levegőízű lesz a bor, ha huzamosabb ideig darabban tárolják.

2. Egy oxidatív állapotú gombafajta a [saccharomyces cerevisiae] fajból nedves hártyát képez ezekben a borokban. Később ez a hártya vastagodik és széttörve belesűlyed a borba. Emiatt szűrni kell és újrafejteni.

3. [Ecetesedés] alakulhat ki.

 

 









Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

Felnőtt tartalom!

Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves gombra" és a tartalom az ön számára elérhető lesz.

Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a "Nem múltam el 18 éves" gombra, ez a tartalom ön számára nem lesz elérhető.