Már 538 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS.

A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR)  azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy bizonyos, az adott  kötésre jellemző frekvencián vibrál és a vibráció következtében az adott hullámhosszú fényt abszorbeálja, így  egyenes arány áll fenn az elnyelt fényenergia és a mintában lévő adott típusú kémiai kötések száma között.

Az FTIR technika lényege, hogy a fényt egy interferométer segítségével minden mérésnél fél perc alatt 3000 hullámhosszon átbocsátja a mintán és mind a 3000 alkalommal egy szenzor segítségével megméri, hogy az adott hullámhosszon milyen mértékben nyelte el a minta a fényt. Ezt követően a gép pontosan meg tudja állapítani, hogy a különféle kémiai kötésekből mennyi található a mintában, vagyis, hogy milyen a minta kémiai összetétele.

 

Egy analízis mindössze fél percig tart, ezalatt egyidejűleg méri a must és a bor alábbi paramétereit:

 

-etanol

-metanol

-redukáló cukor

-glükóz

-fruktóz

-szacharóz

-össz titrálható sav

-illósav

-almasav

-borkősav

-glükonsav

-tejsav

-citromsav

-glicerin

-pH

-sűrűség

-össz polifenol index

-alfa amino N

 

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
OenoFoss
Az OenoFoss egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A 60 ezer referenciaminta felhasználásával ...
2011-09-02 | témakör: Egyéb | további részletek »»»







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online