Már 542 szócikk közül válogathatsz.

A Vinopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes borászati tudástár. Legyél Te is a Vinopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A WineScan egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS.

A műszer működési elve, a Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR)  azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy bizonyos, az adott  kötésre jellemző frekvencián vibrál és a vibráció következtében az adott hullámhosszú fényt abszorbeálja, így  egyenes arány áll fenn az elnyelt fényenergia és a mintában lévő adott típusú kémiai kötések száma között.

Az FTIR technika lényege, hogy a fényt egy interferométer segítségével minden mérésnél fél perc alatt 3000 hullámhosszon átbocsátja a mintán és mind a 3000 alkalommal egy szenzor segítségével megméri, hogy az adott hullámhosszon milyen mértékben nyelte el a minta a fényt. Ezt követően a gép pontosan meg tudja állapítani, hogy a különféle kémiai kötésekből mennyi található a mintában, vagyis, hogy milyen a minta kémiai összetétele.

 

Egy analízis mindössze fél percig tart, ezalatt egyidejűleg méri a must és a bor alábbi paramétereit:

 

-etanol

-metanol

-redukáló cukor

-glükóz

-fruktóz

-szacharóz

-össz titrálható sav

-illósav

-almasav

-borkősav

-glükonsav

-tejsav

-citromsav

-glicerin

-pH

-sűrűség

-össz polifenol index

-alfa amino N

 

 

 

 

Szponzorált linkek:

 

Ajánlott oldalak:

A bor rendelésének és kóstolásának szabályai
A legtöbb felszolgáló ismeri az illemszabályokat, azonban számos olyan pincérrel találkozni, akinek fogalma sincs a borkóstolás ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
borecet
A borecet egészséges borból, ecetbaktériumok által végrehajtott ecetsaverjedés útján készített termék, amelynek ...
2012-12-20 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
dropstop
A DropStop a borosüveg szájába helyezhető cseppőr, amely védi az abroszt a lecseppenő borfolttól. Használata nemcsak megkönnyíti a bortöltést ...
2012-12-11 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Pálinka kóstolás lépései
A pálinka kóstolás lépései 1) Levegőztetés Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Tornyos módszer
A tornyos módszer a pálinkafőzés egyik módja, mely Ausztriából származik. Egyszeri lepárlást jelent, ami illatos, de rövidebb ízű ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Rézüst
A rézüst a pálinkafőzés egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. A kisüsti rézüst 1000 liter alatti. ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Cefre
A cefre egy élő, folytonosan változó anyag, melynek alapanyaga, csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A cefrét kifőzésig ...
2012-04-05 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
Krampampuli
A krampampuli olyan alkoholos ital, melyet fűszereznek és cukorral keverik. Fogyasztás előtt meggyújtják. Eredetileg Olaszországból származik, de a neve a ...
2012-01-24 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
FTIR
A boranalízisben is elterjedt Fourier Transzformációs Infravörös Spektroszkópia (FTIR) azon alapul, hogy minden kémiai kötéstípus csak egy ...
2011-09-03 | témakör: Egyéb | további részletek »»»
OenoFoss
Az OenoFoss egy FTIR elven működő boranalizáló műszer, gyártója a dán Foss Analytical AS. A 60 ezer referenciaminta felhasználásával ...
2011-09-02 | témakör: Egyéb | további részletek »»»


SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa






Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

óriásfájlok küldéséhez

receptek online

SZAKÉRTŐNK

Roder Judit

Fiatal borász,
a NEO Interactive munkatársa